Układ odpornościowy człowieka składa się z wielu narządów, m.in. szpiku kostnego, grasicy, śledziony, węzłów chłonnych, migdałków oraz tkanki limfoidalnej, która znajduje się w dużych ilościach w jelicie cienkim. Także układ pokarmowy wchodzi w skład układu odpornościowego. Tworzy on barierę ochronną dla środowiska wewnętrznego organizmu. To tutaj powstają limfocyty odpowiedzialne za odporność człowieka.
Ogromną rolę w zapobieganiu różnych chorób oraz powstawaniu alergii i nietolerancji pokarmowych odgrywa flora bakteryjna jelit. To tu w tym mikroświecie namnażają się zdrowe bakterie probiotyczne chroniące nasz organizm przez patogenami. Wytwarzają one substancje, które niszczą patogeny lub je osłabiają. Są to m.in.: kwasy organiczne, nadtlenek wodoru, bakteriocyny, czyli substancje zabijające mikroorganizmy chorobotwórcze. Dodatkowo utrudniają przyleganie patogenów do nabłonka jelitowego oraz zużywają składniki pokarmowe, które są niezbędne do rozwoju tych patogenów, tym samym pozbawiając je pożywienia. Walczą z mikroorganizmami chorobotwórczymi, broniąc im dostępu w głąb naszego organizmu Zwalczają w ten sposób m.in. rotawirusy, salmonellę, gronkowca złocistego, bakterie e-coli, grzyby czy pałeczkę zapalenia płuc.
Co ciekawe, organizm ludzki rozpoczyna budowę własnej odporności już w trakcie porodu. Drobnoustroje pochodzące z dróg rodnych matki czy rąk personelu medycznego w przypadku cesarskiego cięcia, rozpoczynają kolonizację jałowego przewodu pokarmowego noworodka i to one właśnie po raz pierwszy aktywują pracę układu odpornościowego. Niestety przyjmowanie pożywienia „wzbogaconego” o konserwanty lub barwniki czy po prostu pożywienia zanieczyszczonego ciężkimi metalami lub toksynami skutecznie niszczy barierę dobrej flory jelitową i pozwala na kolonizację przez niepożądane patogenne szczepy, jak również obniża naszą odporność i sprzyja rozwojowi różnego rodzaju infekcji. Nie bez winy są tutaj także leki farmaceutyczne i antybiotyki, które wybijają bezlitośnie nasze pożyteczne bakterie, naszą naszą tarcze ochronną.
W tych trudnych czasach kiedy wisi nad nami widmo COVID-19 szczególnie ważne staje się zadbanie o nasz układ odpornościowy. Jak to osiągnąć? Przede wszystkim należy zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę składającą się z produktów mało przetworzonych, naturalnych. Bogatą w świeże owoce i warzywa oraz kiszonki, będące naturalnym źródłem probiotyków. Z drugiej strony warto wspomagać się naturalnymi antybiotykami, takimi jak:
- czosnek
- cebula
- imbir
- kurkuma
- cynamon
- goździki
- nierafinowany olej kokosowy
- olejki eteryczne: cedrowy, z drzewa herbacianego, oregano
- czystek (w formie herbaty)
- ostra papryczka
i dbać o dobre nawodnienie organizmu. W budowie odporności wspomagająco działają także niektóre naturalne sulementy diety, jak: korzeń Maca, korzeń lukrecji, grzyb Reishi czy olej CBD. Warto po nie sięgać. Jeśli potrzebujesz więcej informacji na tem temat, zapraszamy Cię do kontaktu:
info@medimary.pl
Proszę o więcej!!!
Hej Aga, jakich informacji szukasz? W czym możemy pomóc? 🙂
Looking forward to reading more. Great blog post.Thanks Again. Will read on… Tommy Burlaza
I truly appreciate this post.Really looking forward to read more. Much obliged. Julissa Bertelson
I really liked your blog article.Really looking forward to read more. Really Cool. Misha Dovenbarger
I am so grateful for your blog.Really looking forward to read more. Much obliged. Lamonica Weakley